4 maart 2021

Ik rijd terug met de auto vanuit Tilburg naar Almere. Wat lijken dingen die je normaal op de automatische piloot doet opeens ongewoon. Een bijzondere ervaring rijker, overdenk ik wat ik net heb meegemaakt. Vanuit een persoonlijke vraag met betrekking tot afstudeerwerk voor de kunstacademie mocht ik vandaag ervaren hoe het is om beginnende dementie te hebben. En ik kan wel zeggen dat het veel indruk op me gemaakt heeft.

Zoekend naar een manier om er achter te komen hoe de belevingswereld van een persoon met dementie eruit moet zien, stuit ik op de website van into d’ mentia. In een cabine waarin een woonsituatie is nagebootst, wordt een indruk gegeven over hoe je als demente persoon een aantal situaties ervaart. En dat blijkt confronterend en verwarrend te zijn. Het geeft inspiratie voor zowel mijn kunstenaarschap als ook in mijn werk als logopedist met dementiepatiënten.

Woorden die daarbij mijn gedachten inspringen zijn ‘krampachtig’, ‘overbelast’, ‘herbeleven’, ‘angst’ maar ook juist ‘gelatenheid’. Helpt dit mij deze medemens beter te begrijpen en benaderen?

De mensen achter de ontwikkeling van Into D’ mentia zijn er wat mij betreft in geslaagd emotie op te wekken bij de be-lever ervan. Een indruk achter te laten over en meer aandacht te krijgen voor de eigenheid van de persoon achter de dementie. En helpt dit mij inspiratie te vinden voor mijn kunstwerk? Welzeker! Ik ga met een waardevolle aanvulling op mijn kennis over deze ziekte, namelijk het beleven van de mens zelf, verder met mijn werk, dat de verbeelding wordt van dementie.

Jacqueline Kerssens, 4e jaars student DBKV aan Artez Zwolle

Wij kijken uit naar kunstwerk over de verbeelding van dementie!