In juni is Jacqueline Kerssens afgestudeerd aan Artez Zwolle met haar werk over dementie, waarvoor zij onder meer inspiratie opdeed in de simulatiecabine van Beleef Dementie (lees het nieuwsbericht van 8 maart 2021). De tactiele installatie ‘Control-Alt-Delete’ gemaakt van vilt verbeeldt 3 fasen in het proces van Alzheimer. Het is de interpretatie ervan door de kunstenaar.

In de eerste fase, de kamer van vilt, wordt een ruimte betreden door de toeschouwer die klein en nauw is. Het vilt absorbeert het geluid en de wereld om je heen. Je kunt je geïsoleerd voelen binnen de ruimte. Wanneer je naar boven kijkt, zie je het kleurrijke plafond van de ruimte. Het licht wordt daardoor gefilterd. Een stem spreekt je toe en vertelt je hoe je je voelt.
De tweede fase is verwarring. Wanneer het hoofd in deze ruimte wordt gestoken, ziet de buitenwereld alleen het lijf. Het hoofd lijkt er niet bij te zijn. De aanspreekbaarheid van de persoon met Alzheimer wordt daardoor minder. Binnen in de ruimte ervaar je dat je op jezelf bent aangewezen. Verwarring in licht en geluid.
Binnen in de derde fase, de laatste fase in het dementie proces, heerst een serene rust. Er klinkt gevoelige pianomuziek. Het licht wordt zacht gefilterd. Dit is het proces van verwerken en loslaten. Je maakt geen contact meer met de buitenwereld. Deze ziet jou nog wel, maar kan geen contact meer met je tot stand brengen.
De kunstenaar wil met haar werk laten ervaren wat je overkomt als je dementie krijgt? Wat word je je gewaar? Wat komt er op je af?

   

Beleef Dementie feliciteert haar met dit resultaat en hoopt dat deze uiting bijdraagt om vanuit een eigen ervaring meer begrip op de bouwen voor de medemens met dementie.
Meer informatie is te vinden op de Artez webpagina van Jacqeline Kerssens.