In deze blog leg ik uit wat een dementievriendelijke samenleving is. Daarnaast vertel ik over het belang van zo’n dementievriendelijke samenleving en laat ik de kenmerken van deze samenleving graag aan je zien. Neem ook eens een kijkje op onze website voor meer informatie over dementie.

Wat is een dementievriendelijke samenleving?

Allereerst wil ik uitleggen wat we verstaan onder het begrip “dementievriendelijk”. Dementievriendelijk is dementie kunnen herkennen, weten hoe je iemand met dementie kunt helpen, oog hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen en dementie bespreekbaar maken. Bij een dementievriendelijke samenleving denkt een groot deel van de mensen hier over na en is een groot deel van de mensen in de samenleving bezig met de bovenstaande punten.

Waarom dementievriendelijk?

Voor mensen met dementie is het belangrijk dat zij zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Het is niet de bedoeling dat zij moeten stoppen met bepaalde activiteiten omdat ze minder goed in hun vel zitten of omdat niet zeker van zichzelf zijn en dus door de dementie thuisblijven. Als mensen met dementie steeds minder buiten komen en steeds meer binnenblijven dan vereenzamen ze. Dit is natuurlijk verschrikkelijk voor deze mensen en als samenleving moeten wij ervoor zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt.

Een dementievriendelijke samenleving is belangrijk

Daarom moeten wij als samenleving er samen voor zorgen dat mensen met dementie zo goed mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving, ondanks hun vervelende diagnose. Mensen met dementie moeten niet alleen binnen gaan zitten, ze moeten juist zoveel mogelijk leuke dingen ondernemen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat mensen met dementie hulp en begrip krijgen vanuit de samenleving. Het is belangrijk dat ook jij dementie kunt herkennen en weet hoe je mensen met dementie kunt helpen. Dit is wat we verstaan onder een dementievriendelijke samenleving.

Hoe groot is de kans dat je iemand met dementie tegenkomt op straat?

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt, onder vrouwen is dit zelfs 1 op de 3 vrouwen. Dus de kans dat jij op straat, op het terras of in de supermarkt iemand met dementie tegenkomt is heel groot. De meeste mensen weten niet goed hoe ze om moeten gaan met iemand met dementie. Maar eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk. Met de juiste kennis en vaardigheden weet jij direct wat je moet doen als je iemand met dementie tegenkomt en herken jij iemand met dementie ook sneller.

Kennis en vaardigheden door trainingen

Deze kennis en vaardigheden doe je op door trainingen te volgen. Op onze website kun je de verschillende trainingen zien die wij aanbieden. In deze training beleef jij wat iemand met dementie ervaart en kun je je de eerstvolgende keer dat je iemand met dementie tegenkomt een stuk beter inleven in deze persoon. Door onze trainingen begrijp je beter hoe je met een persoon met dementie om moet gaan. Hoe meer mensen zulke trainingen volgen, hoe vriendelijker onze samenleving wordt voor mensen met dementie. Oftewel, hoe dichter we bij een dementievriendelijke samenleving komen.