Ben of word jij mantelzorger van een dementerend persoon? Vind je het lastig om om te gaan met dementie of wil je graag wat tips hierover? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ik begrijp dat het soms lastig kan zijn om op de juiste manier om te gaan met dementie. Soms trek je het je teveel aan als jouw naaste iets niet meer weet of belangrijke dingen vergeet. Daarom schrijf ik deze blog. Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat mijn tips je door deze, soms donkere, tijd kunnen helpen.

Recent te horen gekregen dat jouw naaste leidt aan dementie?

Als je sinds kort te horen hebt gekregen dat jouw naaste dementie heeft en je daarom deze blogtekst leest dan wil ik je dit uit de grond van mijn hart meegeven. Gun jezelf de tijd, gun jezelf de tijd om te wennen aan het idee dat jouw naaste jammer genoeg leidt aan dementie. Je kunt hier niets aan doen, het enige dat je kunt doen is er zijn voor je naaste. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je zorgt dat je dit verdrietige nieuws een plekje kunt geven en het zelf kunt verwerken. Pas als jij het op de juiste manier verwerkt, kun je er de volle honderd procent voor je naaste zijn.

Fouten maken is niet erg

Daarnaast wil ik nieuwe mantelzorgers en mensen die al langer mantelzorger zijn op het hart drukken dat zij zichzelf de ruimte geven om fouten te maken. Vergeet niet dat je ook maar een mens bent en dat ieder mens fouten maakt. Je kunt niet altijd alles goed doen. Er komt of er zijn misschien al genoeg momenten geweest waarop je het even niet meer aankunt en uit je slof schiet tegen degene met dementie, diegene afsnauwt of al je emoties de vrije loop laat. Ik wil elke mantelzorger op de wereld meegeven dat het normaal is dat dit gebeurd en dat je je hier absoluut niet schuldig over moet blijven voelen.

Zorg voor jezelf

Ik weet als geen ander dat het allesbehalve makkelijk is om voor iemand met dementie te zorgen. Als mantelzorger steek je veel tijd en energie in de verzorging en begeleiding van jouw naaste. Ook verandert de relatie tussen jou en jouw naaste van een gelijkwaardige relatie in een zorgrelatie. Dit vraagt ontzettend veel van jou als mantelzorger. De zorg voor iemand met dementie is veeleisend. Je verzorgt je naaste niet alleen dag en nacht, maar je bent ook constant alert en maakt je vaak zorgen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je overbelast raakt, overspannen raakt of vereenzaamt. Ik wil deze blogtekst graag afsluiten met verscheidene tips waarmee je zo goed mogelijk kunt voorkomen dat een van deze dingen gebeuren.

  • Neem regelmatig tijd en ruimte voor jezelf. Op deze manier kun je de zorg vol blijven houden. Zorg goed voor jezelf. Neem af en toe de tijd om stil te staan bij wat je overkomt.
  • Houd contact met je omgeving. Probeer familie, vrienden en kennissen bij het proces te betrekken en sluit je niet af van jouw sociale wereld. Deel de diagnose met hen en praat over hoe jij je erbij voelt. Deel je zorgen en onzekerheden. Dit zorgt voor meer begrip voor de situatie en voorkomt dat je zelf geïsoleerd raakt.
  • Als je merkt dat je het allemaal even niet meer aankunt, vraag dan tijdig hulp. Bijvoorbeeld door advies te vragen over de verzorging, door iemand te zoeken bij wie je je hart kunt luchten, of door vervangende zorg te regelen zodat je er zelf even tussenuit kunt. Raadpleeg een expert, zoals de huisarts of een psycholoog.
  • Vergelijk jouw situatie niet te veel met wat er bij anderen gebeurt. Hier voel je je vaak alleen maar slechter door. Je kunt geen enkele situatie vergelijken met die van jou, want elke situaties is immers anders. Dus probeer je hier niet te veel mee bezig te houden.
  • Deel jouw ervaringen met lotgenoten. Neem deel aan een Facebook groep, ga naar bijeenkomsten in een Alzheimer Café in de buurt of neem deel aan het gesprek op een online forum. Al deze mensen maken mee wat jij ook meemaakt en dit zorgt ervoor dat je je hopelijk realiseert dat je niet alleen bent.
  • Heb je behoefte aan een luisterend oor en weet je ondanks bovenstaande tips niet goed waar je terecht kunt? Neem dan eens contact op met de DementieLijn (0800-5088). Er is hier altijd iemand voor je, mocht je behoefte hebben aan een luisterend oor.
  • Tot slot is het belangrijk dat je een cursus of training volgt om beter te leren omgaan met dementie. Bij https://beleef-dementie.nl/ bieden ze verschillende trainingen en simulaties aan die ervoor zorgen dat je beter begrijpt waar iemand met dementie dagelijks mee te maken heeft en dit zorgt ervoor dat je beter weet hoe je met jouw naaste om moet gaan.