Ben of word jij mantelzorger voor een naaste met dementie en ben je benieuwd hoe je dit precies in zijn werk gaat? In deze blog gaan we dieper in op wat de taken van mantelzorgers voor mensen met dementie zijn, voor welke uitdagingen je kunt komen te staan en waarom het waardevol is om als (aanstaande) mantelzorger te ervaren hoe het is om dementie te hebben.
Mantelzorg voor iemand met dementie kan soms uitdagend zijn
Allereerst willen we benadrukken hoe belangrijk het is dat je goed voor jezelf zorgt, aangeeft waar jouw grenzen liggen en hulp vraagt waar nodig is. Veel mensen onderschatten hoe veel tijd, moeite en energie het kost om mantelzorger voor een naaste met dementie te zijn.
Als mantelzorger zorg je voor het huishouden van jouw naaste met dementie, je zorgt voor de persoonlijke verzorging van de persoon, je geeft waar nodig verpleegkundige hulp en je geeft emotionele ondersteuning. Daarnaast help je de persoon met dementie met geldzaken, neemt beslissingen voor diegene als deze persoon niet meer zelf beslissingen kan nemen en je onderhoudt de sociale contacten. En waarschijnlijk kan deze lijst uitgebreid worden met nog honderden andere kleine taken die er uiteindelijk gaandeweg bij komen.
Zorg voor een goede balans als mantelzorger
Vandaar dat wij alle (aankomende) mantelzorgers op het hart willen drukken dat zij op zichzelf letten, rust nemen waar kan, zelf ook leuke dingen blijven doen en hun eigen sociale contacten onderhouden.
We merken dat het veel mantelzorgers vaak te veel wordt, omdat ze bijvoorbeeld te laat aangeven dat ze hulp nodig hebben of dat ze het lastig vinden om begrip op te brengen voor hun naaste met dementie. Dit is heel begrijpelijk en dit is helemaal niets om je voor te schamen.
Mantelzorg kan soms zwaar en uitdagend zijn, maar de waardering en dankbaarheid van de persoon die je verzorgt maakt doorgaans alles direct goed.
Simulatietrainingen voor mantelzorgers van mensen met dementie
Bij Beleef Dementie bieden wij verschillende trainingen aan waarbij je ervaart hoe het is om dementie te hebben. Wij raden dit alle (aankomende) mantelzorgers aan. Op deze manier begrijp je degene die je verzorgt of gaat verzorgen een stuk beter en kun je wellicht in bepaalde situaties meer begrip opbrengen voor deze persoon.
Wij bieden op het moment 3 soorten trainingen aan. We bieden een cabine simulatietraining aan waarbij je in deze speciaal ontwikkelde cabine kunt ervaren hoe het is om met dementie te leven.
Daarnaast bieden wij een VR simulatietraining aan waarbij je door middel van een Virtual Reality-dementiebril in de huid kunt kruipen van iemand met dementie. Je ervaart waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert.
Tevens bieden wij op het moment het ‘Dementie en nu’ psycho-educatiepakket aan. Via allerlei organisaties zoals welzijnsorganisaties, zorgorganisatie en geheugenklinieken wordt het pakket aangeboden als een reeks bijeenkomsten, gericht op mantelzorgers van personen met dementie. Thema’s die aan bod komen in die bijeenkomsten zijn: inleven in mensen met dementie, omgaan met zorg, met gedrag, met financiën, met veiligheid, hoe omgaan en communiceren met familie en omgeving en hoe communiceren met de persoon met dementie.
Kortom, weet wat je te wachten staat als mantelzorger van een persoon met dementie en onderschat het niet want het is een ontzettende uitdaging. Het vraagt veel van je tijd, energie en mentale gesteldheid. Let goed op jezelf en volg een van onze trainingen om meer begrip te kunnen krijgen voor de ander en om beter om te gaan met verschillende situaties.