Recent hebben we twee bijzondere ontmoetingen gehad met mede-ondernemers in de wereld van de dementiezorg: Stichting Vivendi en Timesteps

Jan sprak met Astrid Nijssen van Stichting Vivendi, die zich inzet om de rol van muziek in de zorg voor mensen met dementie meer onder de aandacht te brengen. Samen met andere musical-acteurs en musici verzorgen zij voorstellingen. Maar misschien nog wel belangrijker is dat zij ook workshops voor zorgprofessionals verzorgen om hen te leren hoe zij de muzikale schatten kunnen vinden, die een positief effect hebben op mensen met dementie. We gaan verder onderzoeken hoe Inleven in de persoon met dementie (Into D’mentia VR dementiesimulatie) en voelen wat muziek kan doen ingebracht kan worden in de workshops.

Maarten had een bijzondere ontmoeting met Timesteps. Men zoekt oplossingen om de zelfredzaamheid van mensen met dementie te verlengen / vergroten. En voor de mantelzorgers oplossingen die hen ontzorgen in de dagelijkse activiteiten rondom mantelzorg.

Zo is een widget ontwikkeld, voor op de mobiele telefoon, waarmee de tijd uitgeschreven staat in woorden en kan worden uitgesproken: “Zaterdag middag, vijf over half twee”.

Binnenkort volgen functies voor zowel de persoon met dementie als de mantelzorger.  Zoals agenda (waar ook de mantelzorger(s)in kunnen werken), tijdsbesef (visueel maken hoelang iets nog duurt), herinneringsmeldingen, hoe een apparaat werkt (bijv. hoe je koffie moet zetten) en navigatie naar huis.

Daar waar Timesteps een ‘extern geheugen’ biedt waarmee structuur, tijdsbesef en routine van mensen met dementie zo lang mogelijk in stand blijft richt Beleef Dementie zich op een beter begrip van dementie zodat de relatie tussen de mantelzorger en de persoon met dementie direct verbetert en verdiept. Twee doelstellingen en die mooi met elkaar overlappen.

Tim van Zanten en Ton in ’t Veen van Timesteps bekeken de dementiefilm op de VR-dementiebril.

#StichtingVivendi #timesteps #beleef-dementie #dementiebril