Deze blog staat in het teken van onze eigen dementie simulatietraining. Er wordt vaak gesproken over dementie simulatie om beter te begrijpen wat iemand met dementie doormaakt, maar wat houdt het nu precies in? Wat doe je in zo’n simulatietraining? In deze blog ga ik antwoord geven op deze vragen en heb ik jou (hopelijk) een duidelijker beeld gegeven van een dementie simulatietraining.

De geschiedenis van dementie simulatietraining
Er is ooit begonnen met de cabine simulatietraining in 2012. Hierbij bevond je je in een cabine en dus in een echte ruimte. Er gebeuren dingen in deze cabine die jou laten zien hoe het is om dementie te hebben en je te laten voelen hoe iemand met dementie zich voelt. Hierna is de VR simulatietraining erbij gekomen. Bij de VR dementie simulatietraining krijg je een speciale bril op. Deze Dementiebril bestond uit een 360 graden simulatiefilm op een Virtual Reality-bril en een online cursus (e-learning). De film liet je in de huid van iemand met dementie kruipen. Zo was het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. De bijbehorende e-learning bood informatie en oefeningen, waardoor de film extra verdieping kreeg. Het doel van de Dementiebril is het begrip voor de dierbare met dementie te vergroten.

 Interactieve VR simulatietraining
Sinds januari 2022 is er een nieuwe VR bril op de markt die nog beter is dan de vorige. De nieuwe bril kenmerkt zich door de inbreng van interactie waardoor de beleving intensiever en meer onderdompelend wordt. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet om een tweede beleving te produceren, die zich gaat richten op gevorderde dementie en niet alleen dementie in de eerste fases. De interactieve VR dementie simulatietraining is een doorontwikkeling van de cabine simulatietraining en de Dementiebril. Deze verandering heeft plaatsgevonden omdat de oude dementiebril is vervangen door een nog betere interactieve dementiebril. De beleving met deze nieuwe dementiebril is ontzettend realistisch, intensief en interactief geworden en vergelijkbaar met cabine simulatietraining. Vandaar dat ervoor is gekozen om te stoppen met de cabine simulatietraining en de oude Dementiebril.

Welke soorten simulatietraining zijn er nu?
Op het moment is er dus enkel de interactieve VR dementie simulatietraining. VR staat voor Virtual Reality en hierbij zet je een bril op waarmee je je in elk mogelijke ruimte kunt begeven. Met deze bril op kan het lijken alsof je in een achtbaan zit terwijl je eigenlijk thuis op de bank zit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan met deze virtual reality bril op én het lijkt zo ontzettend echt. Daarom is er ook een speciale “wereld” gemaakt om dementie te ervaren net zoals mensen die daadwerkelijk kampen met dementie.

De opties bij beleefdementie.nl
Op het moment is het bij beleefdementie.nl mogelijk om de dementiebril te ervaren. Sinds januari 2022 is deze dementiebril simulatietraining vervangen door een nieuwe interactieve dementie ervaring door de VR bril. Deze nieuwe VR bril kenmerkt zich door de inbreng van interactie. Doordat deze interactie wordt toegevoegd aan de simulatie is de beleving een stuk intensiever en word je bij gebruik nog meer ondergedompeld in de belevenis.

Ook wordt er op het moment hard gewerkt aan het produceren van een tweede belevenis met de interactieve VR bril. De VR brillen tot nu toe focussen zich alleen nog op beginnende dementie. Deze extra belevenis gaat zich juist richten op het ervaren van gevorderde dementie. De verwachting is dat deze nieuwe interactieve manier van dementie simulatietraining medio 2022 geïntroduceerd wordt.

Voor de VR dementie simulatietraining zijn er bij beleefdementie.nl twee opties om dementie te beleven via de VR bril, namelijk: een simulatietraining op locatie of via een licentie zelf een bril aanschaffen. Je kunt een training met dementiebril laten verzorgen door beleefdementie.nl. Hierbij komt de trainer van beleefdementie.nl bij jou langs op locatie en neemt de trainer de apparatuur mee en begeleid de cursisten in de ervaring. Hiernaast kun je er ook voor kiezen om zelf een licentie aan te schaffen op de dementiebril. Zo kun je zelf de beoogde doelgroep de training met Dementiebril laten volgen. Je krijgt de beschikking over de software/film van de simulatie en toegang tot het trainingsmateriaal. Als organisatie dien je dan zelf over Virtual Reality-apparatuur te beschikken of wij helpen met de aanschaf hiervan. Bij aanschaf van een licentie krijg je eenmalig uitleg van een door Beleef Dementie gecertificeerde trainer over de Dementiebril en het begeleiden van de cursisten hierin.

Nog vragen?
Hopelijk is het je na het lezen van deze blogtekst duidelijk geworden wat dementie simulatietraining precies inhoudt en welke soorten dementie simulatietraining er allemaal zijn. Kijk ook zelf eens op de website van beleefdementie.nl en mochten er nog dingen onduidelijk zijn dan kun je altijd vrijblijvend contact met hen opnemen!