Wereld Alzheimer dag: wat is het precies?

Op dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer dag. Op deze dag wordt er wereldwijd meer aandacht gevraagd voor dementie. Ook wordt deze dag gebruikt om meer begrip te krijgen voor de medemens met dementie. De afdelingen van Alzheimer Nederland gaan activiteiten organiseren om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie.

De vele gezichten van dementie

Het thema van Wereld Alzheimer Dag dit jaar is “De vele gezichten van dementie”. Rondom dit thema worden er verschillende voorstellingen, symposiums, rondleidingen, exposities en andere activiteiten georganiseerd. In elk van deze activiteiten staat dementie centraal en wordt er geprobeerd aan geïnteresseerden uit te leggen hoe het is om te leven met dementie. Ook kun je op veel locaties terecht bij een Alzheimer Café, waar je informatie krijgt, lotgenoten kunt ontmoeten en ervaringen kunt delen. Wij raden iedereen die met dementie te maken heeft in hun huidige omgeving om zeker een van de activiteiten te bezoeken of om langs te gaan in een Alzheimer Café op 21 september.

Wat is Alzheimer?

Voordat je Wereld Alzheimer dag bezoekt, is het wellicht handig om te weten wat dementie precies is, wat het doet met een mens en wat precies het verschil is tussen alzheimer en dementie. Laten we bij het begin beginnen. Dementie en alzheimer zijn twee verschillende dingen, ook al worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Alzheimer is een vorm van dementie, maar niet alle vormen van dementie zijn alzheimer. Dementie doet veel met een mens. In het begin zijn er vaak niet zoveel problemen. Meestal vallen alleen de geheugenproblemen op zoals dingen vergeten, dingen niet meer weten of dingen vaak herhalen. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Dit is iets wat mensen vaak erg lastig vinden en niet altijd zien bij hun naasten. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven. Dit kan een ontzettend moeilijk en lang proces zijn voor degene met dementie en voor de familie, vrienden en kennissen van de persoon.

Dementie & Empathie

Mocht aankomende dinsdag de eerste keer zijn dat jij met dementie in aanraking komt, dan vind je dit onderwerp misschien nog lastig of een beetje spannend. Of misschien ben je dinsdag bij een van de activiteiten langs geweest en wil je nog meer weten over dementie. Of je hebt Wereld Alzheimer dag helaas gemist, maar wilt toch graag begrijpen hoe dementie precies in zijn werk gaat en hoe je beter om kan gaan met mensen die dementie hebben. Voor al deze gevallen kunnen wij je een ontzettend goed boek aanraden dat kort geleden uit is gekomen. Het boek “Dementie & Empathie” van Dick Kits en Hedda Schut leert jou de kunst van contact met mensen die dementie hebben. Dit boek kun je gemakkelijk bestellen via bol.com of andere websites. Wij raden dit boek aan omdat de schrijvers hun lezers op een duidelijke en goede manier overbrengen hoe je het best om kunt gaan met dementie. Ook brengt dit boek compassie voor mensen met dementie tot leven en dit is precies wat tevens de missie van Beleef Dementie is.

Heb je vragen over Wereld Alzheimer Dag of wil je graag meer weten over de simulatietrainingen die wij verzorgen? Neem dan contact met ons op.